5+1 vinkkiä vauvan nukuttamiseen

30.03.2021


"Miten teillä nukutaan?"

Tämä on todennäköisesti yksi ensimmäisistä kysymyksistä, jonka kaikki kysyvät pienen vauvan vanhemmilta. Turha sitä on kiistää: kun perheeseen syntyy vauva, nukkumisesta tulee yksi yleisimmistä puheenaiheista.

Keskustelupalstat ja Facebook-ryhmät ovat täynnä vauvavuoden uuvuttamia vanhempia, jotka toivovat saavansa hyviä vihjeitä vauvan yöunien paranemiseen. Tässä blogissa jaan vastasyntyneen vauvan nukuttamiseen omat vinkkini, jotka perustuvat paitsi koulutukseeni myös omakohtaiseen kokemukseen pienen lapsen vanhempana. Kun minulle hieman yli vuosi sitten syntyi vauva olin enemmän kuin tietoinen siitä, millaista unettomuutta vauva tulee todennäköisesti aiheuttamaan. Päätin siis jo ennen vauvan syntymää kiinnittää erityistä huomiota siihen, etten joutuisi kohtuuttomasti valvomaan vauvan kanssa.


Vauvalle turvalliset kohtumuistot

Se mistä vauva tykkää ja ei tykkää perustuu asioiden tuttuuteen. 

Se mistä vauva tykkää ja ei tykkää perustuu asioiden tuttuuteen. Vastasyntyneelle vauvalle tuttuja ovat "kohtumuistot" eli kokemus kohdun aistiympäristöstä. Mitä tiedämme tästä ympäristöstä? Kohdussa vauva on ollut alasti kippurassa lämpimässä ja hämärässä. Kohdussa ulkomaailman äänet kuuluvat vaimeina ja äidin sydän jumpsuttaa korvan vieressä. Vauvalle tutut liikkeet ovat äidin liikkeitä.

Yleisesti ajatellaan ettei alle 3kk vauvalla ole päivärytmiä, eikä hän erota yön ja päivän eroa. Jos kuvittelemme kohdun aistiympäristöä, on selvää että jo kohdussa vauvalla on jonkinlainen kokemus yöstä. Unessa äidin elintoiminnot hidastuvat ja sydämen syke rauhoittuu - näin ollen äidin nukkuessa kohdussakin on yöllä pimeämpää ja hiljaisempaa.

Vauvan aistiympäristön kannalta tämä suosituksen mukainen nukuttaminen on kuitenkin varsin kaukana vauvalle jo tutusta ympäristöstä.  

Suositusten mukaan pientä vauvaa tulee nukuttaa selällään sängyssä, jossa ei ole ylimääräisiä petivaatteita tai leluja. Suosituksella pyritään vähentämään pienen vauvan riskiä kuolla kätkytkuolemaan (THL ). Vauvan aistiympäristön kannalta tämä suosituksen mukainen nukuttaminen on kuitenkin varsin kaukana vauvalle jo tutusta ympäristöstä. Ei siis ihme että omassa pinnasängyssä nukkuminen saattaa aiheuttaa vauvalle ensi alkuun haasteita.

Omaa vauvaani nukuttaessa minun oli otettava huomioon ristiriita virallisten suositusten ja aistiympäristöön liittyvän tiedon välillä. En missään nimessä kehota ketään toimimaan virallisten suositusten vastaisesti. Kannustan kuitenkin käyttämään maalaisjärkeä ja ottamaan huomioon muutoksen, jonka vauva joutuu käymään läpi saapuessaan kohdusta tähän maailmaan.

Kannustan kuitenkin käyttämään maalaisjärkeä ja ottamaan huomioon muutoksen, jonka vauva joutuu käymään läpi saapuessaan kohdusta tähän maailmaan.


Vinkkini vauvan nukuttamiseen

Ennakoitavuus

Tärkeinä on että vauva kokee olevansa turvassa. Oikeastaan on ihan sama mitä teet, kunhan teet ennakoitavasti, aina suunnilleen samalla tavalla. Eri kehitysvaiheet vaativat toki muutoksia esim. kellonaikoihin, mutta perusta kannattaa pitää suunnilleen samanlaisena. Esimerkiksi iltatoimet (Iltapala, iltapesu, iltasatu, unilaulu tms.) samalla tavalla, samassa järjestyksessä.

Vireystila

Nyrkkisääntö on, että lapsi nukahtaa kun hänen vireystilansa on tarpeeksi matala. Uniaikaa kohden kannattaa siis tehdä rauhallisia, vireystilaa laskevia toimintoja. Esim. rauhallinen keinuttaminen, vauvahieronta, kirjan katseleminen ja rauhallinen musiikki tai laulut voivat auttaa laskemaan vireystilan nukkumiselle sopivalle tasolle.

Huomioi oma tunnetila

Hoitajan tunnetila välittyy käsittelyn kautta vauvalle. Turhautuneen nukuttajan vauvakin turhautuu. 

Yön ja päivän ero

Vauvalla on kohdusta kokemus yöstä. Alusta asti on hyvä tehdä ero yön ja päivän välille myös kotona. Itku ei ole vaarallista, eikä riko lasta, jos aikuinen on hänen apunaan ja turvanaan. Esimerkiksi se ettet seurustele lapsen kanssa yöllä voi ensin turhauttaa ja itkettää. Mutta lempeän päättäväinen "nyt on yö ja nukutaan" sekä lapsen rauhallinen läsnäoleva ohjaaminen uneen on todennäköisesti pidemmän päälle toimivampi kuin lapsen tahtoon taipuminen. 

Kannattaa myös jo etukäteen miettiä millaista vuorovaikutusta lapselle on yöllä tarjolla ja pysyä järjestelmällisesti tässä. Esim. yöllä täytetään lapsen välttämättömät tarpeet (Syöminen, vaipan vaihto, lohtu) mutta muuten vuorovaikutus voi olla yöllä hyvin vähäistä, ts. Vanhempi on läsnä ja turvana, mutta ei muuta.

Valitse taistelusi

Mieti mikä on teidän perheessä tärkeää. Miksi vauvan on välttämätön oppia nukahtamaan yksin? Mahtuuko vanhempien vieressä nukkumaan vai nukkuuko vauva omassa sängyssä? Mihin aikaan teillä yö loppuu? Kun tavoitteet ovat sinulle selkeät, pysy niissä.

Kuuntele lasta

Vauva kasvaa ja kehittyy koko ajan ja kehitysvaiheet vaikuttavat myös uneen. Tärkeämpi informaation lähde, kuin neuvoja pursuava internet, ovat lapsen viestit. Kun nukkuminen muuttuu, tarkkaile lasta. Onko kysymys kehitysvaiheesta? Pitäisikö siihen reagoida jotenkin? Onko lapsi nukkumaan mentäessä riittävän väsynyt? Tai liian väsynyt? Saako hän tarpeeksi ravintoa, jotta hänen on mahdollista nukkua kylläisenä koko yö? Onko päiväunia riittävästi? Vai liikaa? Yleensä muutoksen edessä ei ole syytä lähteä muuttamaan koko nukkumisen rutiinia, vaan yksityiskohtien viilaaminen (esim. Kellonajat, syöttöjen määrät, päiväunien määrät) riittää.


-Salla

Lataa tästä Vinkit vauvan nukuttamiseen PDF: 

Psst! Salettialla on suunnitteilla uusi toimintaterapeutin konsultaatiopalvelu pienten vauvojen vanhemmille! Pysy kuulolla