Vauvan vuorokausirytmin rakennuspalikat

04.05.2021

Edellisessä kirjoituksessani käsittelin vinkkejä pienen vauvan nukuttamiseen. (Voit lukea tekstin täältä) Keskeisiä sujuvaan nukahtamiseen vaikuttavia asioita ovat vauvan vireystila sekä eron tekeminen yön ja päivän välillä. Mitä tämä sitten tarkoittaa käytännössä? Tarkastellaan pienen lapsen vuorokausirytmiä hieman tarkemmin tässä kirjoituksessa.

Tarkastellaan pienen lapsen vuorokausirytmiä hieman tarkemmin tässä kirjoituksessa. 

Monesti tuntuu että tavoite olisi, että lapsi nukkuu 12h putkeen yöllä ja sitten vielä päiväunia 3-4 tuntia vuorokaudessa. Tähän tavoitteeseen sitten yritetään päästä pitämällä unikouluja ja kysymällä apua Facebookin keskusteluryhmistä.

Kun pohditaan vauvan vuorokausirytmiä, olisi ennen kaikkea tärkeää pysähtyä miettimään, missä kehitysvaiheessa lapsi on. Silloin kun motorinen kehitys etenee kovaa vauhtia (Esimerkiksi n. 7-8kk kohdalla), on todennäköistä että unet häiriintyvät ja ovat katkonaisempia. Tällöin lapsi voi tarvita enemmän apua nukahtamiseen ja unen ylläpitämiseen.

Kun pohditaan vauvan vuorokausirytmiä, olisi ennen kaikkea tärkeää pysähtyä miettimään, missä kehitysvaiheessa lapsi on.  

Unen lisäksi vauvan ja taaperon perustarpeet ovat ruoka, läheisyys/turva sekä leikki eli kehitysvaiheen mukaiset kokemukset liikkeestä ja vuorovaikutuksesta. Jos tavoite on, että lapsi nukkuu yöllä vaikkapa 12h putkeen omassa sängyssä, pitäisi nämä kaikki muut tarpeet täyttää jäljelle jäävän 12 hereilläolotunnin aikana. Puhumattakaan päiväunista! Tavoitetila, jossa esimerkiksi 1-vuotias taapero nukkuisi yöllä 11h ja päivällä n. 3h päiväunia tarkoittaa, että kaikelle muulle jää aikaa noin 10 tuntia.

Saadakseen tasaisesti energiaa pienen lapsen tulisi syödä 5 kertaa päivässä. Jos hereilläolotunteja on 10, tämä tarkoittaa ruokailua kahden tunnin välein. Vaikka tämä toteutuisi on varsinkin alle 1-vuotiaalle kahdentoista tunnin yö ilman ruokaa silti pitkä aika.

Mihin jäljellä olevat tunnit sitten käytetään? Lapsi yleensä pyytää sitä mitä tarvitsee. Jos hän on illan tullen läheisyydenkaipuinen, tarvitsee hän todennäköisesti lohtua, syliä ja hellyyttä. Jos nukkumaan rauhoittuminen on vaikeaa ja lapsi on levoton, voi olla että hän kaipaisi enemmän aktivointia ja mahdollisuutta harjoitella taitojaan eli leikkiä ikänsä ja kehitysvaiheensa mukaisia leikkejä.

Lapsi yleensä pyytää sitä mitä tarvitsee. 

Halusin käydä kanssanne läpi tämän ajatusleikin vuorokaudessa käytettävissä olevista tunneista, koska on hyvä huomata, että vauvan vuorokausirytmin rakennuspalikat - uni, ruoka, läheisyys/turva ja leikki - ovat tiiviisti sidoksissa toisiinsa. Jos halutaan muuttaa lapsen nukkumisaikoja ja unirytmiä on varauduttava muutoksiin myös muissa asioissa. Jotta päästään lapsen ja koko perheen kannalta parhaisiin tuloksiin lapsen unta olisi syytä tarkastella osana kokonaisuutta.

-Salla 


Tutkittua vauvan unesta: 

Vuonna 2020 julkaistun suomalaisen FinnBrain tutkimuksen mukaan normaalisti kehittynyt vauva nukkuu 3 kuukauden ikäisenä keskimäärin 9,1 tuntia yöllä ja 5,3 tuntia päivällä. 3kk ikäisellä yöheräämisiä on keskimäärin 2,2 yössä.
Saman tutkimuksen mukaan 12kk ikäinen vauva nukkuu yöunta keskimäärin 10,2 tuntia ja päiväunia 2,5 tuntia vuorokaudessa. Vielä 1 vuotiaanakin normaalisti kehittynyt lapsi herää tutkimuksen mukaan keskimäärin 1,8 kertaa yössä. 

(Nämä luvut ovat siis tilastollisia keskiarvoja normaalikehityksestä. Toki jokainen vauva on yksilö ja perheiden tilanteet poikkeavat paljonkin toisistaan. )